onsdag 10 februari 2010

förslag på efterrätt tills på söndag


Halloncocktail med vaniljkräm och passionsfrukt


Halloncocktail med vaniljkräm och passionsfrukt

Ingredienser

4 port

250 g frysta hallon
½ dl strösocker

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
rivet skal av ½ citron
2 dl Arla Ko® mjölk
4 äggulor
1 msk majsstärkelse
½ dl strösocker
20 g smör

2 passionsfrukter


Gör så här

Blanda hallon och socker. Värm i en kastrull på svag värme eller i mikro ca 2 min tills hallonen har tinat och sockret smält. Häll upp i 4 glas och ställ i frys eller kyl ca ½ tim. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, frön och citronskal. Låt dra ca 10 min. Ta upp vaniljstången och vispa ner äggulor, majsstärkelse och socker. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Rör ner smöret. Låt vaniljkrämen svalna något. Dela passionsfrukterna och gröp ur kärnorna. Fördela krämen på hallonen och låt stå i kyl ca ½ tim. Toppa med passionsfrukten vid servering.

receptet hittar ni på arla.se

http://www.alltommat.se/recept/bakad-mörk-chokladcrme-med-rabarber-och-hallongranit-6260


Ingredienser (6 personer)

Rabarber- och hallongranité

150 ghallon, frusna, till hallonpurén
100 grabarber
0,75 dlvatten
1,5 mskcitronsaft, pressad
0,75 dlflorsocker

Vit chokladmousse

2 dlvispgrädde
0,5 stvaniljstång, snittad
75 gvit choklad

Bakad chokladcrème

50 gmörk choklad 70%
50 gmjölkchoklad 40%
3 dlvispgrädde
0,5 dlströsocker
3 stäggula

Tillagning

Ett flarn av karamelliserade kakaobönor garnerar crèmen. Smält socker tills det blir gyllenbrunt, häll i kakaokross, häll upp på oljad plåt och låt kallna. Bryt i bitar.
1. Granité: Passera tinade hallon genom en sil. Ansa och skiva rabarbern och koka upp den med vattnet. Tillsätt hallonpuré, pressad citron och florsocker. Mixa med mixerstav och häll upp i en liten form. Ställ i frysen, minst 8 timmar.
2. Vit chokladmousse: Koka upp grädden med vaniljstång. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll den heta grädden över chokladen, rör eller mixa med mixerstav till en jämn smet. Ställ kallt ca 8 timmar.
3. Chokladcrème: Sätt ugnen på 130°. Sätt in en långpanna och häll i vatten. Hacka chokladen, blanda med grädde och socker i en bunke som ställs över sjudande vattenbad. Rör tills chokladen smält.
4. Ta av skålen och tillsätt äggulorna. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i ugnssäkra formar, ca 3/4 dl i varje. Baka crèmen i vattenbad ca 60 min tills den stannat. Låt kallna.
5. Servering: Vispa chokladmoussen med elvisp till en fluffig mousse, inte längre, då skär den sig. Servera chokladcrèmen med vit chokladmousse och granité som skrapas ur formen med sked. Garnera med färska hallon och kakaoflarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar