Ingredienser
4 port
250 g frysta hallon½ dl strösocker
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
rivet skal av ½ citron
2 dl Arla Ko® mjölk
4 äggulor
1 msk majsstärkelse
½ dl strösocker
20 g smör
2 passionsfrukter
Gör så här
Blanda hallon och socker. Värm i en kastrull på svag värme eller i mikro ca 2 min tills hallonen har tinat och sockret smält. Häll upp i 4 glas och ställ i frys eller kyl ca ½ tim. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, frön och citronskal. Låt dra ca 10 min. Ta upp vaniljstången och vispa ner äggulor, majsstärkelse och socker. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Rör ner smöret. Låt vaniljkrämen svalna något. Dela passionsfrukterna och gröp ur kärnorna. Fördela krämen på hallonen och låt stå i kyl ca ½ tim. Toppa med passionsfrukten vid servering.
receptet hittar ni på arla.se
http://www.alltommat.se/recept/bakad-mörk-chokladcrme-med-rabarber-och-hallongranit-6260
Ingredienser (6 personer)
Rabarber- och hallongranité
150 g | hallon, frusna, till hallonpurén |
---|---|
100 g | rabarber |
0,75 dl | vatten |
1,5 msk | citronsaft, pressad |
0,75 dl | florsocker |
Vit chokladmousse
2 dl | vispgrädde |
---|---|
0,5 st | vaniljstång, snittad |
75 g | vit choklad |
Bakad chokladcrème
50 g | mörk choklad 70% |
---|---|
50 g | mjölkchoklad 40% |
3 dl | vispgrädde |
0,5 dl | strösocker |
3 st | äggula |
Tillagning
2. Vit chokladmousse: Koka upp grädden med vaniljstång. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll den heta grädden över chokladen, rör eller mixa med mixerstav till en jämn smet. Ställ kallt ca 8 timmar.
3. Chokladcrème: Sätt ugnen på 130°. Sätt in en långpanna och häll i vatten. Hacka chokladen, blanda med grädde och socker i en bunke som ställs över sjudande vattenbad. Rör tills chokladen smält.
4. Ta av skålen och tillsätt äggulorna. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i ugnssäkra formar, ca 3/4 dl i varje. Baka crèmen i vattenbad ca 60 min tills den stannat. Låt kallna.
5. Servering: Vispa chokladmoussen med elvisp till en fluffig mousse, inte längre, då skär den sig. Servera chokladcrèmen med vit chokladmousse och granité som skrapas ur formen med sked. Garnera med färska hallon och kakaoflarn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar