fredag 26 december 2008

kalkon, bröd och underbar efterrätt!


Idag kommer syrran å lillemannen. längtar så!
mamma och jag har lagat efterrätt. eller ja, hon lagade, jag slickade smet..
världens godaste efterrätt! min favorittårta! ni ser bild ovan.
om ni är sugna på receptet så kommer det här:

10 portioner
Ingredienser:

1 st marängbotten

Phillyglassen:

2 st gelatinblad
1 st vaniljstång
2 dl strösocker
4 st ägg, gulor
4 st ägg, vitor
200 g philadelphiaost
4 dl vispgrädde

Servering:
Hallon eller andra bär

Gör så här:

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min.
2. Klyv och skrapa kornen ur vaniljstången.
3. Skilj äggen och lägg gulor och vitor i varsin bunke. Vispa gulorna pösiga med socker och vaniljfrön. Vispa därefter ner philadelphiaosten.
4.Vispa grädden i en skål för sig och vänd ner den i äggsmeten.
5. Lyft upp det blötlagda gelatinet och smält det i en skål över vattenbad. Blanda några matskedar av gräddsmeten med gelatinet och blanda sedan detta med resten.
6. Vispa äggvitorna till toppigt skum och vänd ihop dem med gräddsmeten.
7. Lägg marängen i en form med löstagbar kant. Fyll på med smeten och frys tårtan minst 4 timmar. Plasta in den väl om du ska ha den i frysen ett tag så att den inte tar smak av annat!
8. Ta ut och dekorera tårtan med bär, och temperera den en timme i kylen eller 45 min i rumstemperatur. - Allt om mat nr 12/2008 Bilaga - "sommarens söta - gott av frukt och bär"


Den ni!


Ikväll blir det kalkonmiddag, vi blir 10 personer tror jag. det kommer bli kul! snart måste jag dammsuga. tjo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar